Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TTe Mk45 2009

2009.05.07

            Az 1980-ban megszüntetésre került Hegyközi kisvasút egyik még máig meglévő mozdonya a Mk45 2009 psz.-u mozdony. A mozdony ma a Budapesti Gyermekvasúton félreállítva várja sorsának jobbra fordulását.  

A mozdony modelljének gyártása hasonlóan történik mint a többi mozdonynál, csak a karosszéria egyedi sajátosságokból adódóan tértem el szükség szerint a jól bevált módszerektől. (Pl. tető)

Pár kép a mozdony épülésének folyamatáról:

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

 

 

 

 

 

 

 A mozdony alá a Piko N BR 118-as kerekeit tettem amelyek méretben megfelelőek viszont a nyomtáv nem stimmel. A 9mm -ről 6mm-re kellett szűkíteni azt. 

A Hegyközi kisvasút 760mm-s pályán közlekedett annak a 120-ad része 6mm, ezért a Maerklin Z-s pályája a megfelelő a valósághű modellezéshez. 

A nyomtávszűkítést  úgy oldottam meg hogy a Piko kerekeken belül van egy vezető horony az áramszedő lemezek megvezetése céljából. Ezeket a részeket finom reszelő segítségével teljesen eltüntettem a lenti képen látható módon, így a kerekek síkbanfutása megmaradt. Ráadásul ennyivel már a nyomtáv pont a megfelelőre csökkent le.

                   Kép

A kerekek furatait finom hengeres reszelővel megsorjáztam hogy könnyebben felcsússzon a műanyag tengelyre. Mikor mán mind a két kerék a helyére került, betoltam a fém tengelyt is a helyére. A továbbiakban szükség volt még a nyomkarimák csökkentésére is. Különben a kerekek nem a sínkoronákon futnak hanem a talpfákon. Egyébként is órmótlanul nagy nyomkarimát hagytak ezeken a kerekeken ami egyáltalán nem esztétikusak.

Kép

 

 

 

 

A forgóvázak elkészülte után a kerekekek fogaskerekeit egy harmadikkal kapcsoltam össze amihez felülről egy csiga kapcsolódik. A csiga tengelyén van a kardáncsatlakozó. A mozdony mozgatásához szükséges vonóerőt egy ötpolusú Roco motor adja, ami egyenletes mozgást is biztosít egyben.

 

Kép

Kép

Kép

 

A mappában található képek előnézete TTe modul

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

habi13@freemail.hu

(ttvasut, 2010.02.08 14:59)

Vannak jellegrajzaim mire volna szükség? Az elérhetőségem menüpont alatti címre írjál.

TTE

(bencikei@freemail.hu, 2010.02.06 20:20)

vannak jellegrajzaid??????????????????????

1310tx@citromail.hu

(Zoli, 2008.12.22 21:15)

Szia
Van az MK45-hez jellegrajzod?
Üdv